Er ideal utopi?

En dag stod jeg på kultorvet og uddelte brochurer om praktisk filosofi. En yngre kvinde kiggede lidt i brochuren og siger “ahh, du er sådan en filosofisk idealist, det er meget smukt”, men hvad der endvidere passerede gennem mødet med hende var, at ideal ingen forbindelse har til det virkelige liv.

Er det så sådan, at et ideal ingen forbindelse har til vores liv? Er det utopi at drømme om en bedre verden og om at være bedre mennesker?

Søger man en definition på ideal finder man “en forestilling om, hvordan noget bør være, således at det er værd at stræbe efter det”, der referes endvidere til forbillede som synonym til ideal.

Er det utopi at have et forbillede? Er det utopi at forestille sig, hvordan noget burde være og stræbe efter dette?

Tager vi Nelson Mandela som eksempel, kaldt Madiba af det sydafrikanske folk, som udtryk for den kærlighed og tro de nærede til ham. Nelson Mandela var og er højtelsket, idet han var og stadig er et forbillede, et eksempel på medfølelse, generøsitet og godhed. Han blev et ideal, et menneske som det Syd Afrikanske folk og mange andre verden over så op til. Han blev indbegrebet af håb og frihed. Et levende udtryk for et ideal, der levede i det sydafrikanske folks hjerter.

En rosenrød verden kan umiddelbart synes fantastisk, men mon ikke vi alle, som Nelson Mandela, har følt og mærket at livet rummer mange aspekter. Der er lys og der er mørke, som der er dag og nat. Der glæde og der er sorg, der er stress og jag, som der er ro og stilhed etc. Alle disse aspekter er en del af det at leve og kontrasten skaber en dynamik, der giver krydderi i tilværelsen.

Kan et ideal være en del af en foranderlig hverdag?

Et ideal er en del af vores hverdag, når det lyser for os som en stjerne på nattehimlen, der viser os vej og giver os retning.

Man kan overveje, om vi ikke alle som mennesker har brug for at opleve, at vores liv har retning. Et liv uden retning virker meningsløst, bringer håbløshed, frustrationer og afmagt.

I vores hverdag kan idealet hjælpe os med at øge vores bevidsthed omkring os selv og verden. Hvis vi drømmer om en bedre verden, hvor der er mere samhørighed mellem mennesker vil idealet hjælpe os med at huske på, at hver dag og hvert øjeblik er en mulighed.

I supermarkedet kan et lille smil til en forbipasserende bringe varme. Når vi ser en ældre dame tabe noget på vejen, kan vi hjælpe hende med at samle op. Mange af os vil med det samme sige, ja selvfølgelig, men hvis vi skal være ærlige overfor os selv, er der også situationer, hvor det at være opmærksom på andre er udfordrende. Vi har travlt, meget at gøre, meget at nå og således bliver vi nemt optaget af vores egen lille verden. Når et ideal befinder sig i vores hjerter hver dag hjælper det os med at tilsidesætte os selv og søge, hvad vi kan bidrage med lige nu.

Et ideal om en bedre verden vedrører også naturen. Det er at se og opleve naturen og alt vi er omgivet af. Se de smukke blomster der titter op af jorden i foråret, det er at slå at blik mod himlen, at mærke solens stråler prikke i huden, høre vinden suse i træerne, opleve farverne og se hvad der omgiver os.

Vi værner om, hvad vi elsker. Så måske holder vi op med at smide vores affald på gaden eller i naturen. Vi tager ansvar for at holde det vi holder af pænt og rent. Vi bliver bevidste om forurening, om genbrug, om spild – det værende ting vi “bare” smider ud, samt madspild.

Et ideal kan udtrykke sig på mange måder i vores dagligdagsliv. Det minder os om, og hjælper os med at være, dem vi ønsker at være. Et ideal giver os retning og tilfører mening til tilværelsen, hvilket i følge de klassiske filosoffer er roden til lykke.

Ingen kan fortælle os, hvordan vi skal leve. Det er kun os med os selv. Ofte glemmer vi at det væsentligste er at lære. Ingen er perfekte, men vi har alle evnen til at ændre. Det er også det fantastiske ved det hele. Det gør os til aktive og vælgende i vores liv, det giver os mulighed for at ændre os selv og verden.

Hvis du tror, at du er for lille til at influere, så prøv at sove med en myg”. Citat Dalai Lama.

Mette Bar Ilan

Formand

Ny Akropolis Danmark